Khinkalit - Georgian ruokia osa 2


Khinkaleja ja lisukkeena sulatettua voita, suolakurkkua, smetanaa, tomaattia ja makkaraa

Viini saatu näytteenä: Geotra

Khinkali on georgian ehkä tunnetuin ruoka hatsapurin jälkeen. Kyseessä on taikinanyytti eli ns. dumpling, joka on täytetty yleensä mausteisella lihalla. Khinkalien kanssa nautin viininä Besini Saperavia, joka on kuiva georgialainen punaviini ja joka sopii hyvin esimerkiksi grillatun lihan, riistan ja juustojen kanssa.

Ensimmäinen osa georgian ruoista kertovasta juttusarjasta löytyy täältä.


Besini Saperavi -punaviini löytyy Alkon valikoimista



Khinkalit
n. 12-15 kpl
8 dl vehnäjauhoja
3 tl suolaa
3 dl vettä
1 rkl öljyä

Täyte
100 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
Kourallinen silputtua persiljaa ja korianteria
1/2 tl jauhettua kuminaa
1 tl chilijauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl vettä

Sekoita taikinan ainekset ja vaivaa 10 minuuttia esimerkiksi yleiskoneella. Tee taikinasta pallo ja laita se muovipussiin jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Pilko sipulit pieneksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
Taikinoiden keskelle laitetaan täytettä n. 1 ruokalusikallinen
Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Paina taikinasta pyöreitä rinkuloita esimerkiksi juomalasin avulla. Kaulitse taikinapaloja vähän ohuemmiksi ja noin 12 cm halkaisijaltaan oleviksi. Laita jokaisen taikinapalan keskelle noin ruokalusikallinen täytettä. Ota kiinni taikinapalan reunasta ja purista etusormen ja peukalon väliin taikinanyytti. Ota toisella kädellä vierestä samanlainen nyytti ja laskosta se edellisen viereen. Jatka tätä kunnes olet laskostanut koko taikinapalan ja täyte on sulkeutunut kokonaan taikinan sisään. Purista keskelle muodostunut nipukka yhteen ja pyöritä vähän, jotta khinkali kestää kasassa.
Khinkalit rypytetään kasaan nyyteiksi
Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja lisää veteen hieman suolaa. Nosta khinkalit varovasti kattilaan ja keitä 6 minuuttia. Varo ettei khinkalit tartu toisiinsa, joten älä laita liikaa niitä kerralla kattilaan. Nosta valmiit khinkalit reikäkauhalla pois kattilasta ja tarjoile lämpiminä. Laita tarjolle lisäksi voisulaa, johon khinkalit voi dipata.
Keitetyt khinkalit säilyvät lämpiminä höyrytyskorissa




Kommentit

Blogin luetuimmat jutut