Rapea patonki ja ruskistettu voi

Tuore itse tehty patonki tekee aamupalapöydästä täydellisen. Patonkiin rouskuvan rapean kuoren saat höyryuunin avulla ja jos sinulla ei ole höyryuunia, niin uuniin saat höyryä laittamalla alimmalle tasolle syvän uunipellin, johon kaadetaan kuumaa vettä. Valmis patonki voidellaan monista ravintoloista tutulla ruskistetulla voilla.

Patonki saa erityisen rapean kuoren höyryn avulla



Rapea patonki
4 pientä tai 2 isoa patonkia

3,5 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
öljyä

Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää noin puolet jauhoista ja aloita vaivaamaan taikinaa joko yleiskoneella tai käsin. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Voitele iso kulho öljyllä ja nosta taikina siihen. Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin kaksi tuntia.

Jaa taikina neljään osaan ja kieritä niistä patongin malliset pötköt. Nosta leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna kohota vielä noin 1 tunti.

Lämmitä uuni höyrytoiminnolla 220 asteeseen. Leikkaa patonkien pintaa muutama viilto ja voitele vedellä. Saat höyryä myös tavalliseen uuniin laittamalla alimmalle tasolle syvän uunipellin, jossa on kuumaa vettä sekä käyttämällä kiertoilmatoimintoa.

Paista uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia.


Ruskistaminen tuo voihin upean pähkinäisen maun



Ruskistettu voi

200 g voita

Kuutioi 100 g voita ja laita se kulhoon ja jätä pehmenemään huoneenlämpöön. 

Laita 100 g voita paksupohjaiseen kattilaan tai paistinpannulle ja paahda matalalla lämmöllä. Sekoittele voita välillä ja varo ettei se pala. Varsinkin induktioliesi saattaa helposti kuumeta liian kuumaksi. Kun voi on ruskistunut, niin nosta se jäähtymään hetkeksi. 

Kaada sula ruskistettu voi varovasti kuutioidun voin päälle. Jätä palaneet hippuset pannulle. Vaahdota voi sähkövatkaimella kuohkeaksi ja jäähdytä jääkaapissa. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut