Harrastekokkaaja oikeassa ravintolassa

Korean pork hodari

Yksi ruokaharrastukseni haaveista on ollut päästä tekemään ruokaa oikeaan ravintolakeittiöön ja oikeille asiakkaille. Lähimmäksi sitä olen päässyt parina edellisenä vuonna osallistuessamme ravintolapäivään. Tuolloin kokkailu on tapahtunut ihan kotikeittiössä omilla välineillä, mutta ruokaa on tehty oikeille ja vieläpä maksaville asiakkaille. Astetta kovempi juttu on tehdä ruokaa vieraassa ravintolassa, sillä silloin ravintolan maine on myös minusta kiinni ja se tuo tekemiseen oman jännityksensä. 

Tällaiseen sain mahdollisuuden, kun kuopiolainen Burger5 pyysi minut vierailevaksi grillaajaksi heidän Kuopion kauppatorilla sijaitsevalle kojulleen. Ideana oli kehittää joku erikoisannos, joka valmistetaan Big Green Egg -grillissä ja jota olen yhtenä päivänä valmistamassa asiakkaille torilla. 

Annokseksi valitsin Korean pork hodarin, johon tuli hot dog -sämpylän väliin limeaiolia, pulled porkia sekä korelaisittain maustettua kaalisalaattia. Lopuksi annos koristeltiin vielä korianterilla.

Possun niskaan hierottiin rubi edellisenä iltana ja samoin muut ainekset valmisteltiin jo edellisenä päivänä. Possun niska laitettiin savustumaan grilliin heti aamusta ja noin parin tunnin savustamisen jälkeen lihat käärittiin folioon. Kun lihan sisälämpötila oli reilut 90 astetta, niin liha revittiin ja sekoitettiin siihen bbq-kastike. Ohjeet kastikkeeseen ja kaalisalaattiin löytyvät tämän jutun lopusta.


Possun niskaa grillissä savustuksen jälkeen


Kokemus oli hieno, vaikka aluksi tämä aluksi jonkin verran jännittikin minua. Alussa on aina vähän hankala löytää tavaroiden paikkoja vieraassa keittiössä ja omat haasteet toi myös työskentely ahtaassa katukeittiössä, kun yritin olla ravintolan omien työntekijöiden tieltä pois. Harmaa ja koleinen päivä vähän verotti asiakasmäärää, mutta oli hienoa huomata, että moni asiakas tuli ostamaan nimenomaan tätä etukäteen mainostettua annosta. Kaiken kaikkiaan aivan loistava päivä ja opin paljon uutta ravintolatyöskentelystä, joten voisin kokeilla tällaista joskus uudestaankin.


Minä kokoamassa annosta


KOREALAINEN BBQ-KASTIKE

2 osaa bbq-kastiketta
1 osa Ponzu-sitrussoijakastiketta
1 osa valkoviinietikkaa
Gochujang-chilitahnaa
sokeria
valkosipulia
lime-mehua


KOREALAINEN KAALISALAATTI

kaaliraastetta
porkkanaraastetta
inkivääritahnaa
kevätsipulia
sokeria
kalakastiketta
lime-mehua
valkoviinitikkaa
chilikastiketta


LIMEAIOLI

majoneesia
valkosipulia 
lime-mehua

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut