Mikä ihme on kamado? - Testissä Big Green Egg


Big Green Egg MiniMax on pieni, mutta yllättävän tilava grilli

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sähkötuonti Oy

Kamado-tyyliset grillit ovat kasvattaneet suosiotaan grillaajien keskuudessa viime vuosina, mutta kyseessä ei ole suinkaan mikään uusi keksintö. Samantyylisiä puulämmitteisiä saviuuneja käytettiin nimittäin Aasiassa jo yli 3000 vuotta sitten. Amerikkalaiset sotilaat toivat kamado-uunin mallin viime vuosisadalla Japanista ja Big Green Egg alkoi vuonna 1974 tuomaan uuneja Kiinasta ja Japanista kaikkien amerikkalaisten saataville. Pian yritys alkoi kuitenkin kehittämään omaa malliaan uunista ja nykyään kaikkien tuntemassa vihreässä grillissä käytetään muun muassa Nasan kehittämää keramiikkaa. Erityiseksi Big Green Eggin tekee siinä käytetty laadukas keramiikka, hyvä ilmankierto, tarkka lämpötilan säätö sekä grillin kestävyys ja laatu. Oikein käytettynä Big Green Egg on käytännössä loppuelämän grilli, sillä se kestää kovia lämpötilanvaihteluja ja ääriolosuhteita ja lisäksi grilliin on saatavilla maahantuojalta kaikkia varaosia.

Big Green Egg MiniMax ja paras grillaustarvikkeeni pitkään aikaan eli sähkösytytin

Big Green Egg -grilleistä löytyy seitsemän eri mallia ja sain testattavakseni niistä toiseksi pienimmän eli MiniMaxin.

Big Green Eggin MiniMax on äkkiä katsottuna pieni grilli, mutta ei kannata antaa ulkoilmeen hämätä. Grilli painaa 35 kg ja paistoritilän halkaisija on 33 cm. MiniMax soveltuu pöytägrilliksi, mutta siihen on myös saatavilla oma kokoontaitettava jalusta, jonka avulla siitä kuoriutuu täysverinen kamado-grilli. MiniMax on kuitenkin sen kokoinen grilli, että sitä voi kohtuullisen helposti kuljettaa mukanaan vaikka mökille. Grillissä on kantokahvat, jolloin sen liikuttelu on helppoa.

Big Green Egg MiniMaxiin on saatavilla kokoontaitettava jalusta

MiniMaxia voi käyttää niin suoraan kuin epäsuoraankin grillaukseen. Conveggtorin avulla grilli toimii uunin tavoin ja sillä onnistuu niin leipominen kuin savustaminenkin. Grillillä tekee helposti koko aterian kahdelle henkilölle ja vieläpä esimerkiksi neljän henkilön pihvit tai kanat. Pitkät ribsi-rivit eivät mahdu grilliin suorana, mutta katkaisemalla ne kahteen osaan, nekin mahtuvat grilliin hyvin.


Conveggtor on yksi tärkeimmistä grillin lisätarvikkeista

Kokemukseni Big Green Eggistä ovat todella hyviä. Lämpötilan säätö on helppoa, joten esimerkiksi matalassa lämpötilassa hitaasti kypsyttäminen onnistuu hyvin ja toisaalta grilli myös lämpenee tosi nopeasti. Kun grillaus on valmista, niin grilli on helppo sammuttaa sulkemalla ilmanottoluukut, jolloin hiilet sammuvat ja niitä pystyy käyttämään uudestaan seuraavalla grillauskerralla. Grilli on paloturvallinen, sillä paksun keraamisen kuoren ansiosta sen ulkopinnat eivät kuumene liian kuumaksi eikä grillistä pääse lentämään kipinöitä minnekään. Ja tietysti tärkein asia grillissä on, että sillä saa aikaan todella maukasta ruokaa. Lihat pysyvät mehevinä, koska sen lämpöä heijastava keramiikka ja hyvä ilmankierto saa ruoan kypsymään tasaisesti ja pitämään kosteuden grillin sisällä. Ainoa asia, jota mietin on, että riittääkö MiniMaxin koko minulle vai tarvitsisinko toisen isomman kamadon sen kaveriksi :-)


Big Green Eggien lämpömittarit pitävät yllättävän hyvin paikkansa


Lämpötilaa säädetään grillin päällä olevasta säätöventtiilistä


Alaosan luukku toimii sekä tuhkaluukkuna, että ilmansäädön välineenä


MiniMax ja de Buyerin hiiliteräspannu


MiniMaxiin mahtuu myös kokonainen kana

Lisää tietoa eri malleista ja grillin käyttövinkkejä löytyy täältä.


Kommentit

 1. Green eggit eivät ole hintansa arvoisia kun verrataan muihin Kamado grilleihin.
  Vastaavan saa huomattavasti edullisemmin miltä tahansa muulta valmistajalta.
  Toki voihan sitä puuhiilen lisäksi polttaa rahaakin…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai eri merkit ovat myös makuasioita ja se, että mikä antaa juuri milloinkin parhaan vastineen rahalle, on monesti mielipideasia. Toiset pitävät grillin ulkonäöstä, osa sen brändistä ja niin edelleen eli aivan samoin kuin autoissakin. Oikeassa olet, että monia muitakin hyviä kamado-merkkejä löytyy. Mikä on sinun mielestäsi markkinoiden paras kamado?

   T. Mikko / Maku on tärkein

   Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat jutut