GRILLIKOULU - Osa 1: Hiiligrilli

Aloitan blogissa neljäosaisen sarjan, joka kantaa nimeä GRILLIKOULU. Koulun ideana on kertoa lyhyesti eri grillausmuodoista ja välineistä varsinkin sellaiselle ihmiselle, jolle grillaus ei ole vielä niin tuttua. Ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeelle suoraan huipulta, sillä aiheena hiiligrillit eli grillauksen kuningasvälineet. Toinen osa valottaa kaasugrillausta, kolmas osa kertoo tärkeimmistä apuvälineistä ja neljäs osa kertoo grillauksen polttoaineista.

Hiiligrillistä tulee monelle mieleen kahdenkymmenen euron ohuesta pellistä tehty pallogrilli, joka sytytetään suurella määrällä pahanhajuista sytytysnestettä. Tämän jälkeen juuri syttyneillä hiilillä grillataan makkarat liian mustiksi ja sitten ihmetellään, että miksi ihmiset intoilee niin paljon grillaamisesta, kun paljon helpommallakin saisi makkarat lämmitettyä.

Weber Master-Touch GBS 57cm

Totuus on kuitenkin toinen, sillä kun oikean hiiligrillauksen makuun pääsee, niin kaasulla grillaaminen monesti unohtuu. Minä grillaan itse Weberin Master-Touch GBS 57 cm hiiligrillillä, jolla olen paistanut niin pizzat kuin joulukinkunkin sekä savustanut pulled porkit ja ribsit. Laadukas hiiligrilli on monipuolinen ruoanlaittoväline ja pienen harjoittelun jälkeen sillä pystyy tekemään ruokaa niin suoralla kuin epäsuoralla grillauksella sekä savustamaan. Hiiligrillin miinuksena on se, että sytyttäminen ja lämmittäminen vievät aina hieman aikaa eli ihan hetken mielijohteesta grilli ei ole valmis. Plussana on ruokaan saatava aidon hiilen maku ja tuoksu.

Hiiligrillejä löytyy monenlaisia aina perinteisistä pallogrilleistä suurempiin tynnyrigrilleihin ja savustimiin asti. Viime vuosina Suomessakin suosiota kasvattaneet kamado-grillit ovatkin sitten oma lukunsa. Kamado on keraaminen grilli, jossa lämpö kestää pitkään tasaisena ja lämpötilaa on helpompi säätää kuin metallisessa ohutkuorisessa grillissä. Myös hiilen kulutus näissä on huomattavasti pienempää kuin perinteisessä hiiligrillissä.


The Bastard -merkkinen kamado
Hiiligrilliä hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota grillin materiaalien paksuuteen ja kestävyyteen sekä varmistaa, että grillin ilmanottoaukkoja pystyy kunnolla säätämään. Kannattaa ostaa riittävän iso grilli, jolloin esimerkiksi epäsuora grillaus on helpompaa, kun hiilet saa aseteltua grillin reunoille ja grillattavan tuotteen ritilän keskelle.Kamadon lämpötilaa pystyy säätämään todella tarkasti ilmanottoaukkojen avulla


Kommentit

  1. Nyt hiiligrillillä grillanneena allekirjoitan jokaisen lauseen. Maku on aivan taivaallinen kun vain malttaa olla kärdivällinen hyvän hiiligrillin kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat jutut