Tét - Vietnamin uusi vuosi


Vuosi on 2019 on sian vuosi

Kun olimme varanneet lennot Vietnamin lomaa varten, niin aloitin tarkemman tutustumisen kohteeseen. Tarkoituksenamme oli viettää muutama päivä Ho Chi Minh Cityssä, jonne lentommekin suuntautui ja sitten reilu viikko rantakohteessa. Pian silmiini osui, että matkamme sattui vietnamilaisen uuden vuoden juhlan eli tet:in aikaan. Tätä juhlaa vietetään yleensä kiinalaisen uuden vuoden kanssa samaan aikaan ja sen ajankohta vaihtelee vuosittain 21.1. - 21.2. välillä. 

Aluksi innostuin tästä, sillä mikäpä olisi hienompaa kuin olla keskellä paikallisten juhlintaa. Sitten aloin lukemaan tarkemmin aiheesta erilaisista blogeista ja matkailusivustoilta. Juhlinta kestää Vietnamissa useita 3-5 päivää ja meidän lento tulisi laskeutumaan Ho Chi Minh Cityyn tet:in ensimmäisenä päivänä. Monessa blogissa peloteltiin, että koko maa on suurin piirtein suljettuna juhlinnan ajan ja mitkään palvelut eivät toimi. Näiden juttujen jälkeen päätimme tehdä matkasuunnitelmamme niin, että vietämme ensin kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä ja sitten siirrymme rantakohteeseen Mui Ne:hen. Matkan loppupuolella olisimme vielä toiset kaksi yötä Ho Chi Minh Cityssä, jotta ehtisimme myös shoppailemaan kaupungissa. Varasimme myös kaikki kuljetukset etukäteen niin lentokentältä hotellille ja Ho Chi Minh Citystä rannikolle. Ho Chi Minh Cityn ensimmäiseksi hotelliksi valitsimme kuuluisan Vietnamisen sodasta kuuluisaksi tulleen Rex Hotelin. 

Rex Hotel on yksi Ho Chi Minh Cityn kuuluisimpia hotelleja

Kun saavuimme Ho Chi Minh Cityyn, niin kaupunki oli täynnä paikallisia ihmisiä viettämässä aikaa kaduilla. Jokunen keskustan iso katu oli muutettu kävelykaduksi ja se oli koristeltu kukkasin ja erilaisin sika-figuurein, sillä olihan juuri alkanut sian vuosi. Hotellin palvelut toimivat aivan normaalisti ja suurin osa kaupoista ja ravintoloista oli auki keskustassa. Myös esimerkiksi sotamuseo ja muutama muu päänähtävyys olivat auki aivan normaalisti. Kuitenkin monen turistin must-kohde  Ben Thanh Market oli suljettuna muutaman päivän ajan. Tärkeintä tet:in aikana matkustamisessa on ehkä huomioida se, että liikennettä on paljon erityisesti maan sisällä ja matkustamiseen kannattaa varata reilusti aikaa ja varata kuljetukset mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen.

Notre Damen katedraali oli suljettuna remontin vuoksi, mutta sekin oli koristeltu kukkasin

Paikalliset ihmiset viettivät aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa kaupungilla syöden ja toisiaan valokuvaten. Tuo valokuvaaminen olikin todella yleistä paikallisten keskuudessa, sillä aina kun jossain näkyi punaisia tai keltaisia kukkia, niin joku meni poseeraamaan kukkien eteen ja toiset ottivat kuvia. Myös me pääsimme muutaman kerran kuvauskohteeksi, sillä kaupungissa oli yllättävän vähän turisteja ja me vaaleina länsimaalaisina erotuimme hyvin joukosta. Useampikin perhe tuli pyytämään meitä heidän kanssaan kuvaan. Vietnamilaiset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja he vilkuttelevat ja tervehtivät länsimaalaisia turisteja iloisesti hymyillen.

Vietnamilaisten juhlintaan kuuluu ehdottamasti selfiet

Olen lukenut, että juhlinta on erilaista eri puolilla Vietnamia ja esimerkiksi pohjoisen Hanoissa juhlinta saattaa kestää vieläkin kauemmin. Ho Chi Minh Cityä kuitenkin suosittelen myös uuden vuoden aikaan. Keskusta-alue oli koristeltu joka puolelta ja valtavat kukkameret toivat väriä kuumaan kaupunkiin. Tarjolla oli paljon katuruokaa ja ihmisvilinää, joten aika hurahti kuin siivillä pelkästään katsellen ja ihmetellen ihmisten juhlimista. Suomalaisesta uuden vuoden juhlinnasta tuo poikkesi siinä, että humalaisia ihmisiä ei näkynyt missään, vaan perheet juhlivat keskenään useamman sukupolven voimin.

Banh Trang Nuong eli vietnamilainen pizza on suosittua katuruokaa

Kyllä kannatti olla mukana paikallisille tärkeässä juhlinnassa, mutta oli myös mukava nähdä kaupunki sitten uudestaan tavallisella arjessa matkamme loppupuolella. Lisää matkastamme ja erityisesti Vietnamin ruokatarjonnasta kirjoitan seuraavissa blogiteksteissä. Vinkkejä ja lisätietoa tet:istä löytyy esimerkiksi osoitteista: vietnamonline.com ja vietvisiontravel.com.


Katu oli suljettu liikenteeltä ja koristeltu juhlahumuun


Kaupunki oli täynnä ihmisiä ja valoja
Kommentit

Blogin luetuimmat jutut