Herkkuruokaa merestä - Mui Ne:n kalastajakylä

Vietnamilaiset kalastusveneet suuntaavat joka ilta merelle

Mui Ne on kalastajakylä, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Phan Thietin keskustasta. Mui Ne on kuuluisa kalakastikkeestaan, joten haju on melkoinen varsinkin kastikepajojen ohi kuljettaessa. Satama on täynnä kalastusaluksia niin pienistä pyöreistä kipoista aina vähän suurempiin puuveneisiin. Veneet lähtevät illalla auringon laskettua kohti merta ja palaavat aamulla saaliiden kanssa satamaan. Ravintolat ja torit ovat täynnä kaloja ja muita mereneläviä, jotka myydään elävänä erilaisista altaista ja saaveista. 


Äyriäiset ja muut merenelävät säilytetään muovivadeissa

Ham Tienin alue on käytännössä turistien kansoittama ja koko katu on täynnä hotelleja, ravintoloita ja pikkukauppoja. Silmiinpistävää oli venäläisten turistien suuri määrä ja iso osa kauppojen kylteistä olikin myös venäjäksi kirjoitettu. Eniten tuolla alueella söimme mereneläviä, sillä muu ruokatarjonta ei ollut mitenkään erikoista. Parhaat paikalliset ruoat söimme tuon alueen ulkopuolella paikallisten kansoittamilla alueilla, mutta siitä kirjoitan vielä erillisen postauksen.

Ravintolassa kalat ja merenelävät myydään kilohinnalla

Ravintolaan mennessä valittiin halutut kalat tai muut merenelävät ja tarjoilija punnitsi ne ja ehdotti niiden grillaamista valkosipulin tai chilin kanssa. Loput ruoat ja lisukkeet tilattiinkin sitten listalta. Ehkä tärkeimpänä vinkkinä antaisin, että kannattaa tilata useita erilaisia ruokia ja jakaa ne sitten pöydässä kaikkien kesken. Näin saa maistettua monia erilaisia herkkuja eikä yksi väärin mennyt ruokatilaus pilaa koko ateriaa. Noita hutejakin nimittäin saattaa tulla, sillä läheskään kaikissa paikoissa ei ollut ruokalistoja englanniksi ja yhteistä kieltäkään ei tarjoilijan kanssa aina löytynyt.


Ruoka grillataan hiiligrillissä

 Simpukoita grillattuna

Äyriäisiä tuli kokeiltua tällä matkalla vähän joka lähtöön. Söimme muun muassa useita erilaisia simpukoita, hummeria, taskurapua, mustekalaa ja ravunpyrstöjä. Kaloista söimme ainakin napsijaa ja tonnikalaa, mutta ihan kaikista tilatuista ruoista ei lajike selvinnyt, joten osa syömisistä jäi arvoitukseksi. Kokeilematta jäivät esimerkiksi osterit, kilpikonna, sammakot, ankeriaat ja hai. Ja noita kaikkia olisi ollut altaassa tarjolla...

Hummeria grillattuna
Hummeria oli paljon tarjolla ja hintakin oli edullisen varsinkin Suomen hintatasoon verrattuna. Valmistettuna hummerin kilohinnat vaihtelivat 20 ja 30 euron välillä. Ja olihan se vaan hyvää!

Grillattua napsijaa

Kalaruokien kanssa tuotiin pöytään aina suola-pippurisekoitusta sekä limeä. Muut mausteet (ainakin kalakastiketta ja chilikastiketta) löytyivät myös yleensä pöydästä ruokailuvälineiden kanssa. Vietnamissa syödään paljon puikoilla, mutta ei kannata säikähtää sitä vaan ravintolasta löytyy kyllä myös haarukka ja lusikka ainakin pyydettäessä. Mutta kannattaa opetella puikoilla syömistä jo ennen matkaa, niin on jälleen yhden kokemuksen rikkaampi, kun voi syödä paikallisten tavoin. Ruokajuomana oli lähes aina olutta ja vettä. Lisäksi oli saatavilla virvoitusjuomia ja mehuja, mutta viiniä tai muita erikoisempia juomia ei kannata paikallisista ulkoilmaravintoloista tai katukeittiöistä edes kysyä. Hotellien ravintoloista tai muista isommista kansainvälisistä ravintoloista löytyykin jo sitten isompi juomavalikoima.

Ruoat kannattaa jakaa pöytäseurueen kesken

Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia ruokia ja ruokapaikkoja. Parhaat ravintolasuositukset saimme paikallisilta taksikuskeilta tai sitten käytimme vanhaa neuvoa eli menimme sinne, missä näkyi eniten paikallisia ihmisiä syömässä. Vaikka paikallinen ravintoloiden hygieniataso ei meidän länsimaisiin standardeihin ylläkään, niin vatsatautia meidän ryhmästä ei sairastanut kukaan. Seuraavassa postauksessa kerron Vietnamin kuuluisista ruoista eli esimerkiksi pho:sta ja banh mi:stä.

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut