Tyhjiöpakkaamisella vähemmän ruokahävikkiä

Caso Design VS150 on monipuolinen ja helppokäyttöinen vakuumikone

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sähkötuonti Oy

Tyhjiöpakkaamalla eli vakumoinnilla voidaan vähentää ruokahävikkiä pidentämällä elintarvikkeiden säilymisaikoja. Tähän käytetään vakuumikonetta, jossa elintarvike laitetaan muovipussiin ja laitteen avulla pussista imetään ilma pois ja lopuksi pussi saumataan tiiviiksi. Ideana on siis pakata ruoka mahdollisimman hapettomaan tilaan. Elintarvikkeiden maku säilyy myös vakumoinnissa parempana.

Pussi laitetaan kuvassa näkyvän sylinterin sisään, josta kone imee ilmat pois

Sain testattavaksi Suomen Sähkötuonti Oy:ltä Caso Design VS150 vakuumikoneen. Kyseessä on täysautomaattinen kone, joka sekä vakumoi että saumaa. Laitteessa on myös mahdollisuus tuplasaumaukseen ja siinä voi myös säätää vakumointitehoa.


Casossa tyylikäs rosteripinta, joka on helppo pitää puhtaana


Laitteen mukana tulee letku erillisissä astioissa tapahtuvaa tyhjiöintiä varten

Vakumoinnilla vältetään elintarvikkeen kuivuminen ja muut pakkasvauriot. Syksyn sieni- ja marjasaaliit kannattaa vakumoida sopivan kokoisiin annoksiin ennen pakastamista. Näin niiden maut säilyvät parempina eikä niihin muodostu jääpoltetta.

Voit paistaa esimerkiksi kanafileitä kerralla isomman määrän ja pakata ne vakuumiin sopiviin kerta-annoksiin. Tässä kannattaa muistaa se, että pilaantumisen ehkäisemiseksi ne täytyy jäähdyttää nopeasti. Paras vaihtoehto kotioloissa on iso jäillä täytetty kulho. Jos laitat ne suoraan pakastimeen, niin muista kuitenkin laittaa pakastin ajoissa pakastustilaan.

Esimerkiksi jos otat pakkasesta katkarapuja etkä käytä kaikkea kerralla, niin loput kannattaa vakumoida.


Jos salamipaketista menee vain osa ruoanlaittoon, niin loput kannattaa vakumoida

Jo sinulla jää esimerkiksi homejuustoa yli, niin loppu kannattaa vakumoida ennen kuin laitat sen takaisin jääkaappiin. Näin juuston vahva haju ei leviä muihin elintarvikkeisiin ja toisaalta juusto säilyy paljon pidempään ja hyvän makuisena kuin vaikkapa tavallisessa muovipussissa.

Avattu homejuustopaketti alkaa helposti haisemaan jääkaapissa, mutta vakumointi estää sen

Kalastajat ja metsästäjät ovat jo pitkään käyttäneet vakuumikoneita saaliiden säilömiseen, eikä ihme, sillä vakumointi lisää niiden säilymisajat moninkertaisiksi. Retkeilijän eväät kannattaa myös vakumoida, jolloin ne kestävät kuivina ja vievät vähän tilaa repussa.

Vakuumikoneen yksi käyttötavoista on sous vide -kypsennysmenetelmä, josta olen kirjoittanut oman blogitekstin.

Sous vide onnistuu helpoiten vakuumipusseissa

Vakumoinnin kanssa täytyy muistaa myös elintarviketurvallisuus ja kunnollinen hygienia. Eli varmista aina käyttämiesi välineiden sekä käsiesi puhtaus. Muista elintarvikkeiden kylmäketju ja jäähdytä kypsennetyt tuotteet nopeasti. Muista myös oikeat säilytyslämpötilat ja esimerkiksi kala täytyy säilyttää riittävän kylmässä.

Kala säilyy vakumoituna paljon pidempään, mutta silti kylmäsäilytyksen kanssa täytyy olla tarkkana


Kommentit

Blogin luetuimmat jutut