Veitsenterävää pilkkomista

KAI SHUN Classic 20cm kokkiveitsi

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sähkötuonti Oy

Veitsi on kokin tärkein työkalu ja siksi sen täytyy olla hyvä. Minun veitsivalikoimani on ollut aika sekalainen, mutta käytettyäni muutaman vuoden japanilaista Macin pientä yleisveistä aloin haaveilemaan kunnollisesta taotusta kokkiveitsestä. Sain testiin Suomen Sähkötuonnilta KAI SHUN Classic kokkiveitsen ja kirjoitan kokemuksistani siitä tässä tekstissä. Lisäksi tekstin lopussa on ohje herkulliseen salamipastaan.

KAI on myös ammattilaisten arvostama todella laadukas japanilainen veitsivalmistaja, jonka innoittajana ovat olleet Samuraimiekkojen valmistamistekniikat. KAI SHUN Classic kokkiveitsessä on 32 teräskerrosta ja teräs niissä on äärimmäisen kovaa. Veitsen kahva  on valmistettu pakka-puusta ja teroitus on viimeistelty käsityönä.

KAI SHUN veitsi on tehty ruostumattomasta damaskus-taotusta teräksestä

Olen viime aikoina jostain syystä käyttänyt lyhyempiä ja kevyempiä veitsiä, joten siksi minua vähän arvelutti, että miten 20 cm pitkä täysimittainen kokkiveitsi istuu käteeni. Huoleni oli turha, sillä heti otettuani veitsen käteeni, se tuntui luontevalta ja tasapainoiselta käsitellä. Koska terä on japanilaisissa veitsissä ohut, niin sen paino ei nouse liian korkeaksi ja toisaalta myös kahva on yksinkertaisesta muotoilustaan huolimatta käteen sopiva. Toinen ja varmasti tärkein huomioni oli, että veitsi oli todella terävä. Testasin veitseä ensimmäiseksi yleisimpiin ja toisaalta hankalimpiin pilkottaviin eli tomaattiin ja sipuliin. Oli oikeasti ilo leikata noita entisen jo tylsyneen markettiveitsen jälkeen.

Terävällä veitsellä on ilo työskennellä



Ehkäpä tärkeintä näissä huippuveitsissä on niiden pesu ja huolto. Pesukoneeseen näitä ei saa missään nimessä laittaa, koska astianpesukoneissa käytettävä pesuaine tylsyttää taottua terää. Veitsi pestään käsin heti käytön jälkeen ja kuivataan pehmeällä pyyhkeellä. Kannattaa myös muistaa, että veitsi on säilytettävä siten, että se ei hankaa mitään metallia vasten eli veitsi kannattaa säilyttää veitsitukissa tai muussa vastaavassa säilytystelineessä. Tällaista veistä ei kannata käyttää jäiseen lihaan tai luuhun eikä leikkuulautana kannata käyttää lasi- tai kivilautaa, sillä veitsi tylsyy tällöin helposti tai terä saattaa jopa katketa.

Veitsi täytyy myös teroittaa usein, jotta se säilyttää terävyytensä pysyvästi. Teroittamiseen paras väline on teroituskivi ja sillä teroittamisen oppii nopeasti. Tärkeää on säännöllisesti teroittaa veitsi, jotta sen terä ei edes pääse tylsymään.

Hiomakivi on paras teroitusväline laadukkaille veitsille


Halpoja nämä KAIn veitset eivät ole, mutta toisaalta oikein hoidettuina ne ovat ikuisia ja varmasti aina mieluisia työkaluja keittiössä.

KAI veitsiä voit tilata esimerkiksi carlson.fi verkkokaupasta. Lisätietoa KAI veitsistä löytyy osoitteesta www.kai-europe.com.


Hyvän ja etenkin terävän veitsen tunnistaa, kun pilkotaan tomaattia ja sipulia, joten tässä reseptissä pilkotaan molempia. Tämä salamipasta on nopeaa ja herkullista ruokaa, kunhan muistaa käyttää laadukasta salamia ja pastaa. Kannattaa hakea nuo raaka-aineet vaikka kauppahallista tai herkkumyymälästä, sillä ne ovat niin suuressa pääosassa tässä muuten niin yksinkertaisessa ruoassa.

Salamipasta

2 annosta

1 sipuli
1 tomaatti
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1/2 chili
100 g laadukasta Salami- tai pepperonimakkaraa
1 rkl kapriksia
oliiviöljyä paistamiseen
tuorepastaa tai muuta hyvää pastaa

Keitä pasta ohjeen mukaan. Kuullota pannulla oliiviöljyssä pieneksi pilkotut sipulit ja vihannekset. Lisää pieneksi pilkottu salami. Lisää lopuksi pannulle kypsä pasta ja kääntele. Voit lisätä pannulle myös hieman pastan keitinvettä. Lisää päälle kaprikset sekä mustapippuria myllystä. Voit vielä pirskotella päälle esimerkiksi tryffelioliiviöljyä.

Minä käytin tässä pastassa tryffelisalamia

Pastaan voi laittaa muitakin vihanneksia kuten esimerkiksi kesäkurpitsaa

Käytin Piaceri del granon värikästä farfalle-pastaa

Salamipasta on maittavaa arkiruokaa, jota on helppo muokata sen mukaan mitä kaapista löytyy


Kommentit

Blogin luetuimmat jutut