Edullisia ruokia: Makaronimössö, lihapullat ja kaalilaatikko

Älä syötä ruokahukkaa -kirjaan (Docendo 2018) tein osion esimerkkiruokalistoista, joiden avulla kuluttajan on helpompi suunnitella ruokatalouttaan ja siten vähentää ruokahävikkiä ja lisäksi säästää rahaa. Niin kuin hävikki-teemaan kuuluu, niin reseptit ovat helposti muokattavia ja esimerkiksi ohjeissa mainitut mausteet on helposti korvattavissa tai vaikkapa jätettävissä kokonaan pois. Ideana on myös käyttää sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Kehotan kaikki kokeilemaan ja harjoittelemaan. Mikäli sinulta ei vielä kirjaa löydy, niin voit tilata sen esimerkiksi Docendolta.

Ruokalistat ovat aina kahdeksi viikoksi ja listassa on yksi ateria per päivä. Reseptin määrät ovat noin 3-4 henkilölle, joten jos ruoka ei mene kokonaan illalla, niin siitä riittää sopivasti seuraavan päivän lounaaksi. Toinen vaihtoehto on jättää pienemmissä talouksissa pari viikon ruokaa pois välistä ja syödä samaa ruokaa parina päivänä. Etenkin keitot ja pataruoat maistuvat paremmilta seuraavana päivänä, jos niitä vain sinne asti jää.

Tässä kolme edullista, mutta maistuvaa ruokaohjetta:


Makaronimössö

Jauheliha-makaronimössö

Makaronia
Jauhelihaa
Herne-maissi-paprikaseos
Suolaa
Pippuria
Mausteeksi esim. bbq-kastiketta, soijaa, chiliä, sweet-chilisauce, paprikajauhetta

Keitä makaronit ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja sipuli pannussa. Lisää herne-maissi-paprika ja sekoita. Lisää mausteita maun mukaan. Yhdistä jauhelihaseos ja keitetyt ja valutetut makaronit.


Lihapullat ja röstiperunaa

Lihapullat, röstiperunaa, majoneesia, chiliä ja kirsikkatomaatteja


400 g naudan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 kananmuna
2 rkl bbq-kastiketta
1 tl dijon-sinappia
Paprikajauhetta
Oreganoa
Suolaa
Pippuria

Jos tykkäät savuisesta mausta, niin lisää muutama tippa nestemäistä savua

Sekoita jauheliha, pieneksi pilkottu sipuli, kananmuna ja mausteet hyvin sekaisin kulhossa. Muotoile kostutetuilla käsillä massasta lihapullia ja paista 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.


Röstiperunat

6-8 keskikokoista perunaa
1 pieni sipuli
1 tl suolaa
Mustapippuria
voita

Pilko sipuli pieneksi ja kuori perunat. Raasta perunat ja valuta raasteesta siivilässä ylimääräinen neste pois. Sekoita keskenään raaste ja sipuli sekä mausteet. Muotoile massasta pyöreitä pihvejä ja paista voissa joko lettupannulla tai pienessä valurautapannussa.


Kaalilaatikko puolukkahillolla

Kaalilaatikkoa puolukkahillolla

n. 1 kg keräkaalia
1 iso sipuli
2 tl suolaa
400 g sika-nautajauhelihaa
2 tl meiramia
Mustapippuria
4 rkl siirappia
1 dl puuroriisiä
8 dl maitoa

Silppua kaali ja sipuli
Keitä suolatussa vedessä 30 minuuttia
Ruskista jauheliha ja mausta se
Sekoita valutettu kaali, jauheliha ja puuroriisi
Laita seos voideltuun vuokaan
Voit laittaa päälle vielä voinokareita tai hieman lisää siirappia
Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 50 minuuttia


Nopea puolukkahillo mikrossa
5 dl puolukoita
2 dl hillosokeria

Kuumenna täydellä teholla 3 minuuttia
Sekoita
Kuumenna toiset 3 minuuttia
Purkita puhtaisiin purkkeihin

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut