Älä syötä ruokahukkaa - Miten saada nimi kanteen?

Älä syötä ruokahukkaa

Torstaina 18.10.2018 se tapahtui: Yksi unelmistani toteutui. Nimeni on painetun kirjan kannessa. Moni on kysynyt minulta, että miten minä pääsin toteuttamaan tämän unelmani, joten minäpä kerron vähän tästä prosessista.

Aika tarkalleen vuosi sitten kirjoitin yhteen Facebook -päivitykseeni, että saisinpa vielä joskus nimeni kirjan kanteen. Tästä ei mennyt kovinkaan kauaa, kun tietokirjailija Katleena Kortesuo otti minuun yhteyttä ja kysyi, että haluaisinko olla mukana hänen tulevassa kirjaprojektissaan ruokaohjeiden tekijänä. Ja minähän vastasin tottakai heti myöntävästi.

Seuraavana postiluukusta kolahtikin jo Docendon kustannussopimus ja eikun nimet paperiin. Kirjassa oli yhteensä kolme kirjoittajaa eli Juha Ketola, Katleena Kortesuo ja minä. Minun osuuteni kirjassa oli siis ruokaohjeiden ja esimerkkiruokalistojen luonti, mutta näiden lisäksi muun muassa kuvasin omat ruokakuvani ja hieman myös ideoin kirjan tekstiä sekä suoritin toki oikolukua. Heti kun kirjaidean olin kuullut, niin aloitin ideoimaan sopivia hävikkireseptejä. Kirjan raakaversiota sain luettavaksi keväällä ja se jälkeen aloitin varsinaisen ruokaohjeiden testaamisen ja kirjoittamisen.

Hävikkireseptejä luodessa pidin mielessä seuraavat periaatteet:

  • reseptin ruoka-aineita voi korvata toisilla sen mukaan, että mitä kaapista sattuu löytymään
  • kyseessä on tavallista arkiruokaa, jota jokainen osaa tehdä
  • raaka-aineet löytyy jokaisesta lähikaupasta (tai yleensä jokaisen jääkaapista)
  • mausta ei tingitä vaan ruoan täytyy maistua hyvältä

Sitten testailin ja muokkailin reseptejä ja kun olin ohjeeseen tyytyväinen, niin lopuksi kuvasin valmiit annokset. Loppukesästä sain luettavaksi sitten koko kirjan ja samalla kustannustoimittaja kommentoi ja antoi arvokkaita kehitysideoita hengen tuotteellemme. Lopuksi sain vielä sähköisessä muodossa luettavaksi taittajan tekemän version koko kirjasta.

Ja sitten 18.10. julkaisupäivän koittaessa sain vihdoin ja viimein käsiini painetun version kirjasta. Ja kyllähän se fiilis oli upea ja täytyy vielä todeta, että kylläpä tuli hyvä kirja :-)

Suuri kiitos vielä Docendolle, Katleenalle ja Juhalle.

Kirjaa voi tilata esimerkiksi täältä:Kirjahyllyyn tuli täytettä

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut