Yllätyksenä viinitasting

Viinitasting on illanistujaisiin sopivaa ohjelmaa

Olimme viettämässä perinteistä illanviettoa rapujen ja hyvien ystävien seurassa Pohjois-Savossa mökillä. Ilta alkoi täydellä yllätyksellä, kun meille oli järjestetty viinien huippuasiantuntija Heikki Remes pitämään viinitasting illan alkuun. Heikki oli myös valinnut viinit meidän illan ruoille.

Heikki Remes on kirjoittanut useita viinikirjoja ja hän järjestää erilaisia tilaisuuksia ja koulutuksia viinien parissa. Heikin kotisivut ja blogi löytyy osoitteesta www.viinimies.com.

Aivan aluksi Heikki neuvoi sabrage -menetelmän kuohuviinipullon avaamiseksi ja siinähän pullo avataan näyttävästi sapelin avulla. Pääsin itse koekaniiniksi lyömään pullon auki. Alkumaljaksi Heikki oli valinnut Brancott Estate Sauvignon Blanc Brutin. Viini on hedelmäinen, hapokas ja raikas ja minä pidin tästä viinistä tosi paljon. Loistava valinta alkumaljaksi. Viini löytyy Alkon valikoimista.Sitten olikin jo kahvin ja pienen syötävän vuoro. Kahvin kanssa tein suolaisen kinkku-pekonipiirakan Kinuskikissan reseptin mukaan. Makeaksi kahvileiväksi tein perinteisen ja hieman sitruunalla maustetut Crème Brûléen. 

Kinkku-pekonipiirakka on koristeltu paprikalla ja persiljalla

Crème Brûléen viimeistely käynnissä

Kahvin jälkeen Heikki kertoi hienoon tyyliinsä viineistä, viinin viljelystä ja niiden yhdistämisestä erilaisiin ruokiin. Illalliseksi isäntäparimme oli valmistanut meille rapuja, joita nautittiin paahtoleivän ja aiolin kanssa. Rapujen kanssa snapsina oli palkittu Lignell & Piispasen Gustav Tilli Vodka. Pääruokana oli grillattua härän ulkofileetä maustevoin kanssa sekä uuniperunaa ja paistettuja juureksia. 

Rapuja koristeltuina sitruunalohkoilal ja tillillä

Alkuruoan viineiksi Heikki oli valinnut Die Großen 7 Silvanerin ja Domaines Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbésin. Die Großen 7 viinin Heikki oli tuonut Saksan tilavierailulta ja tuota viiniä ei ole Alkosta saatavilla. Viini oli mielestäni melko kevyt ja helppo viini ja sopii ehkä parhaiten seurustelujuomana. Toisena valkoviininä oli Domaines Schlumberger ja tuosta viinistä tykkäsin kovasti. Yleensäkin Alsacen alueen valkoviinit ovat suosikkejani ja tämän viinin hapokkuus ja mausteisuus sopivat rapujen kanssa hyvin yhteen. Tätä viiniä on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.


Saksalainen tilaviini Die Großen 7

Pääruoan kanssa punaviineiksi oli valittu kalifornialainen Buffalo Barrel Bourbon Barrel Aged Zinfandel, jota on kypsytetty vanhoissa viskitynnyreissä. Pidin myös tästä viinistä ja sen täyteläinen ja mehevä maku sopii hienosti grilliruoan seuraksi. Viiniä on saatavissa Alkon tilausvalikoimasta.

Viimeisenä olikin todellinen erikoisuus eli Libanonilainen vuoden 2006 Chateau Musar. Viini oli tanniininen ja todella täyteläinen. Sen maanläheinen maku sopii mainiosti jykevän liharuoan kanssa syksyisinä pimeinä iltoina nautittuna. Tämä on viiniä isolla V:llä. Viiniä on saatavilla Alkosta ja hintaa pullolla on noin 40 euroa.

Libanonilainen Chateau Musar

Ruokailujen jälkeen ilta jatkui vielä savusaunalla ja paljulla, joten ikimuistoinen viinitasting oli kyseessä. Muistoksi illasta sain vielä Heikin kirjoittaman kirjan Italian viineistä: Kahden maun makuja.Heikki Remes: Kahden maan makuja (Docendo)


Kommentit

Blogin luetuimmat jutut