Ruokatuliaisia maailmalta - Balkan ja Istanbul

Kuten jo aiemmassakin blogitekstissä kirjoitin, niin tykkään käydä ulkomailla ihan tavallisissa ruokakaupoissa ja ostaa kaikkea pientä ja mielellään erilaista, kuin mitä meidän kaupoista löytyy. Viime kesän lomamatka suuntautui Albaniaan, Montenegroon ja Kroatiaan sekä vielä lisäksi välilaskulla yhden yön pysähdys Istanbulissa. Näin ollen mukaan tarttui monenlaista ruokaan ja juomaa liittyvää.

Cedevita vitaminoidut juomajauheet
Cedevitat ovat vitaminoituja ja hedelmän makuisia jauheita, jotka sekoitetaan kylmään veteen. Ihan hyvän makuisia tuotteita ja voisin kuvitella, että esimerkiksi retkelle tai kuumana kesäpäivänä nämä olisivat oikein toimivia ja virkistäviä tuotteita. Pienempi pussi sekoitetaan 2,5 dl:aan kylmää vettä ja isompi pussi yhteen litraan vettä.


Kusmi tea ei ole mikään paikallinen herkku, vaan ranskalainen teemerkki, jolla on laaja valikoima erilaisia irto- ja pussiteetä. Kusmi teetä ei löydy meidän lähikaupoista, joten tätä tulee monesti ostettua lentokentiltä. Tällä kertaa ostin laventelin makuista pussiteetä.

Limuncinit olivat kuivattuja ja sokeroituja sitruunan kuoria. Näitä oli Kroatiassa myynnissä monessa paikassa ja ovat hyviä naposteltavia herkkuja.

Laventelin makuinen viikunakakku on kuivattua hedelmää ja minun makuuni vähän liian makeaa.

Ostin lentokentältä pienen purkin oliiviöljyyn säilöttyä tryffeliä. Lajike oli kesätryffeli (Tuber Aestivum) ja se oli valmiiksi viipaloitu ohuiksi suikaleiksi. Laitoin tätä pastan päälle ja onhan tryffeli tosi hyvää. Hintansa puolesta ei ihan arkiruokaa, mutta herkutteluun oikein sopivaa.


Turkkilainen omenateejauhe oli jäänyt minulle mieleen lapsena Marmarikseen tehdystä lomamatkasta, jolloin joka kaupassa tarjottiin tätä herkkua. En ollut lähes kolmeenkymmeneen vuoteen maistanutkaan tätä teetä ja nyt, kun huomasin purkin Istanbulin lentokentällä, niin en voinut jättää ostamatta. Ja sitähän se oli. On se kumma, miten jostain mausta jää niin syvä makumuisto, että sen voi muistaa vuosikymmenienkin jälkeen. Makeaa, mutta tosi hyvää!

Lokum on turkkilainen makeinen, jota myydään Istanbulin lentokentällä kymmeninä eri makuina. Se on valmistettu sokerista, vedestä ja tärkkelyksestä ja sen jälkeen maustettu esimerkiksi pähkinöillä tai pistaasilla ja lopuksi kuorrutettu tomusokerilla. Minä tykkäsin näiden mausta ja rasiat tyhjenivät kotona nopeasti.

Kastanjat ovat Suomessa harvinaisempaa herkkua, mutta ympäri Eurooppaa niitä nautitaan monelle tavoin. Ostin Istanbulin lentokentältä karamellisoituja kastanjoita, jotka on tarkoitettu sellaisinaan naposteltaviksi esimerkiksi kahvin kanssa.

Turkkilaisia Lokum -makeisia pistaasilla maustettuina


Albanialainen brandy

Skënderbeu on Albanialainen brandy, joka on lähes puoli-ilmaista. Maku on ei ehkä vedä vertoja hyville konjakeille, mutta etelän lomakohteissa aivan kelvollinen juoma. Ja etenkin hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan, sillä parin desin pullo ei maksanut montaakaan euroa.

Valkosipulin makuista oliiviöljyä Dubrovnikista

Oliiviöljy on aina takuuvarma tuliainen välimeren maista, sillä näissä maissa sitä käytetään, arvostetaan ja osataan valmistaa. Tällä kertaa ostin Dubrovnikista vain pienen pullon valkosipulin makuista oliiviöljyä ja täytyy olla tyytyväinen, että ostin vain pienen pullon. Maku ei todellakaan ollut mikään erikoinen ja sorruin todennäköisesti näyttävän turistikaupan huonoon tuotteeseen.

Rakija -viinaa pienissä annospusseissa

Dubrovnikista löytyi Balkanilla suosittua Rakia (tai Rakija) 4 cl:n annospusseissa. Rakia on 40%:sta hedelmäviinaa. Makuina oli päärynä sekä luumu ja nuo maut kyllä tunnisti hyvin viinasta. Muuten maku oli melko tunkkainen ja parhaimmillaan nämä ovat jääkylmänä nautittuina.

Erilaiset pikakahvijauheet ovat kätevä hätävara kaapissa, vaikka eivät ne oikeaoppista lattea tai cappuccinoa korvaakaan.

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut