Ruokatuliaisia maailmalta

Pyrin aina käymään lomamatkoillani paikallisissa ruokakaupoissa tai markkinoilla. Minusta on ihan parasta tutkia erilaisia ruokatarvikkeita ja -aineksia. Harmillisen harvoin tulee enemmälti ostettua mitään johtuen lähinnä siitä, että matkalaukkuihin ei hirveästi mahdu säilykepurkkeja ja muuta painavaa. Tästä syystä ostokset ovat yleensä mausteita ja makeisia. Kävin alkuvuodesta Thaimaassa ja menomatkalla olin yhden yön Qatarin Dohassa. Dohassa ehdin käymään paikallisilla markkinoilla eli Souq Waqifissa sekä supermarket Carrefourissa. Bangkokissa ruokaostoksia tein 7-Elevenin lisäksi China Townin kujilta sekä Chatuchakin viikonloppumarkkinoilta.


Dohan souq on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Souqin maustekaupasta ostin paria erilaista chiliä, jotka myyjä kauhoi isoista säkeistä pikkupusseihin. Hinnaksi noille parille pussille jäi noin euron verran. Carrefourista ostin mustapippureita irtomyynnistä sekä arabialaista kahvia. Tuo arabialainen kahvi on paikallinen erikoisuus, jota tarjottiin joka kahvilassa. Kahvissa maistuu itämaiset mausteet kuten esimerkiksi kardemumma ja sitä juodaan pienistä kupeista espresson tapaan. Kahvilassa tuodaan pöytään kokonainen pannu tuota kahvia ja se pidetään lämpimänä tuikkukynttilän avulla. Lisäkkeenä tarjotaan pehmeitä taateleita. 
Souqista ostin myös erikoisia makeisia, jotka ovat vapaasti suomennettuna sahramin makuisia puuvillakarkkeja. Karkit ovat vähän hattarantyylisiä, mutta eivät olleet suoraan sanoen minuun makuuni. Meidän kissaa joku haju tuntui noissa karkeissa kiinnostavan kovastikin.Yhdet Bangkokin parhaista markkinoista on Chatuchakin viikonloppumarkkinat, joissa on arvioiden mukaan jopa 15000 myyntikojua. Ostin markkinoilta jonkun verran mausteita, mutta tässä kuvassa on  ainoastaan kookosjauhetta ja currytahnaa, sillä muut mausteet olen ehtinyt ottaa jo käyttöön. Etenkin currytahnat ovat todella hyviä verrattuna etenkin Suomen kaupoista löytyviin valmistahnoihin. Lisäksi ostin makeisten lisäksi teetä ja kuivattua mangoa.Yksi oudoimmista ja paljon keskustelua herättävistä hedelmistä on durian. Tämä mielipiteitä jakava ja monessa hotellissa hajunsa takia jopa kielletty hedelmä löytyy myös makeisversiona. Paikalliset tuntuvat todella pitävän tästä, mutta länsimaisista suurin osa pitää makua outona. Durianmakeiset maistuvat mielestäni sekä bensalta että saippualta eli lyhyesti sanottuna, en pitänyt näistä yhtään.7-Elevenistä löytyy jauhemaisia elektrolyyttipusseja, jotka ovat yksinkertaistettuna urheilujuomajauhetta. Nämä ovat hyviä etenkin kuumina päivinä, jolloin nestehukka saattaa yllättää. Pussi sekoitetaan pullolliseen vettä ja nautitaan esimerkiksi rantapäivän päätteeksi. Koska Suomessa ei ole odotettavissa kuumia rantapäiviä ainakaan vielä vähään aikaan, niin ostin näitä itselleni urheilujuomakäyttöön pitkille hiihtolenkeille.

Parasta näissä ulkomailta tuoduissa elintarvikkeissa on kuitenkin se, että kun niitä käyttää koti-Suomessa, niin ajatukset palaa aina lomaan. Matkamuistoja parhaasta päästä :-)

Kommentit

Blogin luetuimmat jutut