Gluteenittomat Runebergintortut Mascarponevaahdolla

Runebergintortut maistuvat parhaalta kera lasillisen punssia ja hyvän kirjan

Kansalliskirjailijamme päivää vietetään 5.2. ja vaikka olenkin suuri kirjallisuuden ystävä, niin parasta tuossa päivässä kuitenkin on mielestäni Runebergintortut. Tässä reseptissä käytetään punssia, sillä mielestäni se kuuluu aitoon torttuun. Tässä reseptissä tortun lisäkkeenä on punssilla maustettua Mascarponevaahtoa. Tämä niinkuin monetkin muut leivonnaiset on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun kostutusliemi on kunnolla mehevöittänyt tortut.

Tämä resepti on täysin gluteeniton, ja voin luvata, että nämä tortut maistuvat myös sellaisille, jotka eivät ole tottuneet gluteenittomiin leivonnaisiin. Jos et halua leipoa gluteenittomia torttuja, niin vaihda vain gluteenittomat jauhot vehnäjauhoihin ja gluteenittomat korppujauhot tavallisiin korppujauhoihin. Maun kannalta näissä tortuissa ei ole suurtakaan eroa, että ovatko ne gluteenittomia vai ei. Koostumus on gluteenittomissa tortuissa hieman höttöisempää, joten tortut on otettava varovasti pois muoteistaan.

Käytin torttujen paistamiseen Iloleipurin silikonista vuokaa, jota ei tarvitse välttämättä voidella ja vuoka kestää hyvin myös konepesun. Vuokaa löytyy esimerkiksi Carlson.fi verkkokaupasta. Voit paistaa tortut myös perinteisissä alumiinivuoissa tai vaikkapa isoissa muffinsivuoissa. Jos haluat jättää alkoholin pois, niin voit korvata sen esimerkiksi omenamehulla ja parilla tipalla karvasmanteliöljyä. Jos sinulla ei ole punssia, niin voit korvata sen myös tummalla rommilla.

Gluteenittomat Runebergintortut
6 kpl

150g voita
1 dl sokeria
1dl fariinisokeria
2 kananmunaa

1 1/2 dl hieno gluteeniton jauhoseos (esim. Semper)
1 dl mantelirouhe
1 1/2 dl gluteeniton korppujauho
1 1/2 tl leivonjauhetta
1/2 tl inkivääriä jauhettuna
1/2 tl neilikkaa jauhettuna
1 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1 dl maitoa


kostutusliemi

1/2 dl punssia
1/2 dl vettä
2 rkl fariinisokeria


vadelmahilloa
tomusokeria


Mascarponevaahto

1,5 dl kermaa
150 g Mascarponejuustoa
0,5 dl punssia
3/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota tarvittaessa torttuvuoka. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää mukaan huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Lisää lopuksi maito, mutta älä sekoita enää enempää taikinaa. Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Mittaa kattilaan kostutusliemen ainekset ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Kaada kostutusliemi hieman jäähtyneiden torttujen päälle.

Kun tortut ovat jäähtyneet kokonaan, kumoa ne tarjoiluastialle ja laita päälle vadelmahilloa sekä valkeaa sokerikuorrutusta. Kuorrutuksen teet helposti lisäämällä tomusokeriin tilkan vettä tai sitruunamehua.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen Mascarponejuusto. Lisää mukaan vielä punssi ja sokerit. Halkaise tortut kahtia ja täytä vaahdolla. Nauti hyvän kirjallisuuden kanssa.
Iloleipurin silikonivuokaa ei tarvitse voidella

Punssi on arrakilla maustettua makeaa likööriä

Kostutusliemi kaadetaan hieman jäähtyneiden torttujen päälle

Runebergintorttu Mascarponevaahdolla


Kommentit

Blogin luetuimmat jutut